Gelijkrichters vernieuwen bij MaasStroom Energie C.V.

Vraagstuk

Oplossing vinden voor het repareren of renoveren van gelijkrichters die niet meer goed functioneren.

Uitdaging

MaasStroom Energie C.V. & is een gas-gestookte centrale op de Vondelingenplaat bij Rotterdam-Pernis. Endenburg mag hier al jaren het (preventieve) onderhoud van de gelijkrichters en vermogensschakelaars uitvoeren.

Wat vooraf ging

Na een storingsmelding van de klant was gebleken dat een van de (redundante) gelijkrichters niet meer functioneerde. Een defecte besturingsprint bleek de oorzaak te zijn. Omdat de vervangingsonderdelen van dit type gelijkrichter niet meer geleverd konden worden door de betreffende fabrikant is er overleg gevoerd over de eisen en wensen van de klant de diverse  en de daaruit voortvloeiende mogelijkheden. Uiteindelijk heeft de klant gekozen voor de complete vervanging in plaats van reparatie van het tevens door Endenburg voorgestelde alternatief van reparatie op print- c.q. componentniveau.Endenburg heeft hierbij gekozen voor de gelijkrichters van haar, inmiddels vertrouwde, leverancier TECNED die op Friese bodem niet alleen haar producten ontwikkelt, maar ook fabriceert!

Werkwijze

De gelijkrichters vormen een essentieel onderdeel voor de veilige en correcte werking van de energiecentrale. Dat is ook de reden waarom er gekozen is voor een redundant parallelle opstelling

Allereerst bleek bij nadere bestudering van het ontwerp dat het echter niet mogelijk om op een veilige wijze één van de systemen te verwijderen zonder de totale installatie uit te schakelen. Om dit toch te kunnen uitvoeren heeft Endenburg tijdens de geplande fabriekstop (enkele maanden voor de levering van de nieuwe gelijkrichters) 2 externe batterij scheiders geleverd en geïmplementeerd.

Daarnaast zijn de gelijkrichters samen met de rest van de besturingen en verdelers als compleet samengestelde containers tijdens de bouw op verhoogde bordes van 2 meter hoog. Daarbij zijn alle kasten strak tegen elkaar opgesteld en staan de gelijkrichters tussen de wand en verdeler ingeklemd.

Transport is dus een uitdaging, maar dankzij de hijsvaardigheden van onze vaste transporteur, de juiste interne transportmiddelen en praktische inventiviteit van onze engineers is zowel het uit- als inhuizen van de systemen zonder problemen uitgevoerd.

Implementatie

Vanwege het kritische karakter van de installatie en de locatie wordt niet alleen strikt conform de op deze locatie geldende veiligheidsregels gewerkt, maar ook conform een strak en doordacht draaiboek.

Allereerst is de defecte gelijkrichter veilig gesteld volgens het LOTO protocol, losgekoppeld, vervangen, getest en in bedrijf gesteld. Vervolgens is de tweede (redundante) gelijkrichter geïmplementeerd.

Resultaat

Endenburg heeft MaasStroom Energie C.V. zonder enige onderbreking of risico voor de doorlopende operatie van twee hagelnieuwe gelijkrichters voorzien die voor jaren kunnen blijven functioneren.

Onze diensten

Dit is wat we doen!

Bekijk alle diensten

Ons aanbod

Neem contact met ons op!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ronald Lagerberg

Teamleider
Storing?
Wij staan 24/7 voor je klaar via 088-4748000