Ons slimme energiemanagementsysteem houdt alles perfect in balans.
Kosten besparen en een lagere CO2-uitstoot door verspilling tegen te gaan en je energieverbruik te optimaliseren. Dat zijn de belangrijkste reden om te kiezen voor een energiemanagementsysteem (EMS). Als je al een keuze hebt, want voor veel organisaties is het zelfs verplicht. Hetzelfde geldt voor de rapportages voor je eventuele informatie- en/of onderzoeksplicht. Of je nu een EMS wilt of moet hebben: Endenburg heeft de kennis en ervaring in huis om je te helpen bij de juiste keuze.
Naast arbeid, is energie een van de grootste kostenposten voor je organisatie. Deze toch al aanzienlijke financiële last kan bovendien flink oplopen door sancties als gevolg van een disbalans tussen je werkelijke verbruik en het afnameprofiel in je contract. Een energiemanagementsysteem helpt je grip te houden op energiegebruik en bepaalt welke bron op welk moment het voordeligst is. Zo bespaar je kosten, stoot je minder CO2 uit en voorkom je onnodige boetes van je energieleverancier.
Net als veel organisaties, hebben jullie misschien ook geïnvesteerd in eigen energieopwekking. Bijvoorbeeld via zonnepanelen en/of windmolens. Ons energiemanagementsysteem optimaliseert het gebruik van deze installaties en systemen door ze hyper-efficiënt te laten samenwerken. Als één geheel, en niet als losse units. Daarnaast meet ons EMS doorlopend hoeveel energie er wordt verbruikt, en vanuit welke bron. Hetzelfde geldt voor de opslag ervan. In beide gevallen beslist het EMS wat de beste keuze is. Deze realtime feedback en data geven je grip, doordat je actief kunt sturen op gedrag van gebruikers. Je consumeert dus zuiniger en verkleint jullie ecologische footprint.
Optimaal gebruik van je energiebronnen door onderlinge harmonisatie en autonome efficiëntie. Dat is de theoretische essentie van een energiemanagementsysteem. In de praktijk bespaar je kosten doordat je EMS onder meer:
Op basis van je bedrijfsomvang, omzet, stroom- en/of gasverbruik, is het mogelijk dat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) je verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen. En om deze instantie hierover te informeren. Het kan ook zijn dat je moet onderzoeken welke maatregelen een besparend effect kunnen hebben, en wat dat effect is. In sommige gevallen ben je verplicht om al je energiestromen, potentiële besparingsmaatregelen én de impact hiervan te auditen.
Of deze verplichtingen voor jouw organisatie gelden, lees je hieronder. Zo ja, dan zul je rapportages aan moeten leveren – vaak zeer gedetailleerd. De energiemanagementsystemen van Endenburg meten alles waar de RVO om vraagt, en maken hiervan een uitdraai die deze rapportages voorzien van de correcte bewijslast.
• Bij: jaarlijks verbruik vanaf 50.000 kWh elektriciteit en/of 25.000m3 aardgas
• Rapportage over: genomen energiebesparende (gebouw)maatregelen
• Frequentie: om de vier jaar
Lees meer over de RVO-informatieplicht
• Bij: jaarlijks verbruik > 10 mln. kWh elektriciteit en/of 170.000m3 aardgas
• Onderzoek naar: mogelijkheid en effect van activiteitgebonden maatregelen
• Uitgezonderd: gebouwgebonden maatregelen
• Tenzij: procesmaatregelen gevolgen hebben voor het energieverbruik van je gebouw
Lees meer over de RVO-onderzoeksplicht
Lees meer over de EED-auditplicht
Dit doen wij ook