(Bijna) een eeuw Endenburg

De rijke geschiedenis van Endenburg

Een vogelvlucht door onze geschiedenis

1928

Goed idee: lampen

Het is de tijd van het eerste telefoongesprek met Nederlands-Indië, de debuutvlucht van de zeppelin en de introductie van de wekkerradio. En, niet te vergeten, ondernemer Kroef opent een winkel in lampen(kappen) aan de Kortekade in Kralingen. Daar – in 1928 – liggen de wortels van Endenburg.

1938

Alles voor het huishouden

In de eerste helft van de twintigste eeuw doen steeds meer elektrische hulpmiddelen hun intrede in het Nederlandse huishouden. Zo ziet ‘El Tosto’ in 1905 het levenslicht – het eerste elektrische tosti-ijzer. Een jaar eerder draait de eerste wasmachine al zelf haar rondjes. Ook al is het nog even wachten op de droger (1938): Kroef volgt de ontwikkelingen op de voet en breidt zijn assortiment gestaag uit.

1950

Eerste Endenburg aan het roer

Gerard Endenburg sr. koopt het bedrijf over van Kroef, waarmee de basis voor het huidige Endenburg is gelegd. Hij verlegt de koers ingrijpend, op twee manieren: van huishoudelijke apparatuur naar elektrotechnische installaties, en van de particuliere naar de zakelijke markt. Gerard Endenburg start met een handjevol medewerkers, maar ze groeien al snel uit het pand.

1959

Gerard Endenburg

Niet alleen is de eerste onbemande maanlanding een succes, ook Gerard Endenburg jr. komt in het bedrijf werken. Hij introduceert een besluitvormingsmodel op basis van gelijkwaardigheid. Het staat nog altijd symbool voor het sociale karakter van het bedrijf. Eind jaren zestig neemt hij de leiding over van zijn vader.

1970

Gespecialiseerd in elektrotechniek

Endenburg verhuist naar de Kralingse IJsclubstraat. Het bedrijf groeit en is sterk actief in de panelenbouw. Elektrotechnische schema’s worden nog op calqueerpapier getekend. Er komen vier tekenaars en een lichtdrukmachine aan te pas om de tekeningen tijdig de deur uit te krijgen.

1984

‘Ons’ bedrijf

De unieke, sociocratische bestuursvorm krijgt definitief z’n beslag: zónder DGA, mét vergaande zeggenschap voor alle medewerkers. Vanaf dat moment is Endenburg met recht ‘ons’ bedrijf – actief in de industrie, scheepvaart en utiliteitsbouw. Ook schrijven we een wereldberoemd project op ons conto: de Rotterdamse kubuswoningen.

1990

Groei in jaren '90 and beyond...

Endenburg groeit in groot-Rotterdam, maar werkt richting de millenniumwisseling zelfs wereldwijd Landen als Tanzania, Kenia, Brazilië en Soedan maken gretig gebruik van Nederlandse generatoren en noodstroominstallaties. Onder meer voor glasfabrieken, katoenplantages, energiecentrales en vakantieresorts.

2004

Nieuw onderkomen, zelfde karakter

Het moderne bedrijfspand aan de Prins Pieter Christiaanstraat wordt Endenburgs uitvalsbasis. Het is groter, beter bereikbaar en heeft eigentijdse voorzieningen. In 2008 beloont de gemeente Rotterdam ons met een mooie regioprimeur: het eerste ‘Doorbraakbedrijf’. Opnieuw een bewijs van het sociale karakter van Endenburg.

2010

Toonaangevende projecten

Endenburg blijft gestaag groeien, samen met het aantal toonaangevende projecten in de orderportefeuille. Duurzaamheid wordt steeds prominenter, net als de trend kleiner en minder, ofwel plug-and-play. Losse componenten worden complete units, de laptop het belangrijkste gereedschap.

2018

Negentig jaar Endenburg

Op 5 oktober reizen we tijdens een schitterend feest terug naar de roaring twenties. Op de SS Rotterdam eren alle medewerkers en hun partners het oprichtingsjaar in stijl. Op de vraag of zij in een zonnige toekomst voor Endenburg geloven, klinkt een unaniem en overtuigend ‘JA’.

2020

Corona

Verontrustende berichten over een virusuitbraak in de Chinese stad Wuhan. De wereld houdt z’n hart vast. Snel daarna duiken de eerste Europese besmettingen op – ook in Nederland. De maatregelen die daarop volgen, versnellen een toch al sluimerende en grillige trend: thuiswerken. In maart 2022 vervallen de laatste maatregelen, maar thuiswerken blijkt een blijvertje.

2021

Nieuwe directeur

Rik Kant is al vijf jaar een gewaardeerde collega. Hij leidde de afdeling Maintenance, maar start op 1 januari in een nieuwe functie: directeur. Rik vervult z’n rol met enthousiasme, charisma en humor. Zijn signatuur en wapenfeiten tot dusver: een veilige werkplek voor iedereen, out of the box denken en down-to-earth leidinggeven, waarbij je fouten toegeeft. Geheel in lijn met de bedrijfscultuur.

2023

Nieuwe uitstraling

Zeg vaarwel tegen ons "best bewaarde geheim" van Rotterdam imago. We hebben een gloednieuwe look die schittert! Met een fris logo en een palet van nieuwe kleuren. Onze nieuwe stijl laat zien hoe we met de tijd meegaan, zonder onze kernwaarden uit het oog te verliezen. Kortom, onze sprankelende nieuwe uitstraling is een knipoog naar de toekomst en een warme omhelzing van onze roots.

Ons aanbod

Neem contact met ons op!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Rob van Driel

Sales Manager
Storing?
Wij staan 24/7 voor je klaar via 088-4748000