Vrijstelling van de Wet op Ondernemingsraden

Vijf jaar vrijstelling ontvangen voor het instellen van een ondernemingsraad!

Ondernemingsraad

Bedrijven met meer dan 50 medewerkers zijn wettelijk verplicht een ondernemingsraad in te richten. In de ondernemingsraad zijn de werknemers vertegenwoordigd en worden zij betrokken bij besluitvormingsprocessen op het gebied van arbeidsvoorwaarden, werkomstandigheden en personeelsbeleid. De ondernemingsraad wordt gekozen door en uit de werknemers en heeft specifieke rechten en bevoegdheden op basis van wetgeving.

Besturingsmodel

Endenburg hanteert het Sociocratisch besturingsmodelmodel dat zich richt op het creëren van een gelijkwaardige besluitvormingscultuur. Binnen het model is er geen ondernemingsraad maar een bedrijfskring. Hierin worden besluiten genomen op basis van consent. Dit houdt in dat iedereen, betrokken bij de besluitvorming, het fundamenteel eens is met een besluit.  Alle betrokkenen kunnen invloed uitoefenen op beslissingen. Sociocratie gaat verder dan alleen het vertegenwoordigen van werknemersbelangen. Het richt zich op het empoweren van alle individuen binnen de organisatie en het streven naar gedeelde verantwoordelijkheid en eigenaarschap.

Conclusie

Het belangrijkste verschil tussen een ondernemingsraad en een bedrijfskring is dat een ondernemingsraad specifiek gericht is op medezeggenschap van werknemers volgens wettelijke voorschriften. Een bedrijfskring is gericht op een bredere benadering voor het creëren van een participatieve en gelijkwaardige besluitvormingscultuur binnen het hele bedrijf.

Wil je meer lezen over ons bedrijf?

Klik hier

Ons aanbod

Neem contact met ons op!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Rob van Driel

Sales Manager
Storing?
Wij staan 24/7 voor je klaar via 088-4748000