Het verplichte energielabel C voor kantoren gaat gelden voor alle kantoorgebouwen waarbij de gebruiksoppervlakte aan kantoorfuncties 50% of meer beslaat van de totale oppervlakte én de oppervlakte aan kantoorfuncties groter is dan 100m2. Per 1 januari 2023 gaat deze verplichting in en hier zal door het bevoegd gezag op toegezien worden.
Voldoet het kantoor niet aan de voorwaarden dan kunnen er boetes uitgedeeld worden die kunnen oplopen tot € 20.500,-. In 2030 moet ieder kantoorpand zelfs een A-label hebben. Zowel de eigenaar/verhuurder als de huurder van het pand kunnen aansprakelijk worden gesteld. Beiden zijn verantwoordelijk om te voldoen aan deze duurzaamheidseisen.
Nu is het niet zo dat het alleen maar draait om de klant op kosten te jagen. Met deze verplichting wil de overheid ervoor zorgen dat iedereen in Nederland duurzamer gaat ondernemen. Dat is goed nieuws voor het milieu, maar ook op termijn voor de portemonnee van de klant. Door gebruik te maken van duurzamer alternatieven als Ledverlichting, goede isolatie en het optimaliseren van elektrische – en /of werktuigbouwkundige installaties kunnen veel energiekosten bespaard worden en sneller voldoen aan het gestelde energielabel-C. Daarnaast zijn bijvoorbeeld de aanleg van zonnepanelen een mogelijkheid om op een positieve manier gebruik te maken van duurzame energie.
Het doel is dat wij de klant helpen om het kantoorgebouw snel en doeltreffend naar een energielabel-C te krijgen. Dit kunnen we doen door 5 stappen te doorlopen. Op deze manier voldoet het kantoorpand op korte termijn aan de wettelijke norm.
Het nieuwe energielabel is tien jaar geldig en voldoet hiermee aan de gestelde eisen.